Sushi
Wielu osobom wydaje się, że zrobienie dobrego sushi jest czynnością graniczącą z cudem, jest możliwe do wykonania jedynie przez wykwalifikowanych kucharzy specjalizujących się w kuchni japońskiej. Tymczasem rzeczywistość okazuje się zupełnie inna. Mając w zanadrzu dobrej jakości produkty, chęci oraz motywację do jego wykonania, potrawę możemy wykonać w zaciszu własnego domu.
Niemożliwe? Ależ skąd! Wszystkim niedowierzającym udostępniamy recept na sushi - przepis jest sprawdzony i zawsze się udaje. Zachęcamy do wypróbowania!
Zanim jednak zabierzemy się do pracy, powinniśmy przygotować ryż, który jest podstawowym elementem tej potrawy.
Najpierw płuczemy go pod bieżącą wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny. Następnie nalewamy wody, najlepiej butelkowej w proporcji 1:1,2 i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż cała woda odparuje. Po ugotowaniu zostawiamy ryż w garnku, potem przekładamy do miski i polewamy sosem, czekając aż ostygnie.
Sos do ryżu przygotowujemy, mieszając 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptą soli.
Całość podgrzewamy w rondelku i dodajemy do ryżu.
Kluczową sprawą jest jakość ryby, notabene podstawowego składniku sushi. Wystrzegamy się zatem nabywania jej w marketach, często jest wątpliwej jakości, najlepiej kierując swoje kroki w kierunku hurtowni rybnej.
Aby przygotować nigiri, należy rybę pokroić na paski o grubości 0,5 cm i wielkości 2x5 cm.
Nakładamy niewielką ilość ryżu i formujemy wałek o wielkości 4x1 cm. Nakładamy niewielką ilość wasabi i umieszczamy na wierzchu rybę lub krewetkę. Jeśli nie przylega dobrze do ryżu, możemy użyć wstążki z nori zlepioną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz